Archaeo Architects focuses on very few projects for which we provide personalized superior services to residential and commercial clients.

Galisteo
Burnside
Greene
Arcure
Van Drimmelen/Gore
Hoover
Lehman
Buchan
Dejah
Miller/Anderson
Ettinger/McLaughlin
Casa Sagrada
Seade
Tandem
Wetzel/Cameron
Dunn
Cerro Gordo
Chapel of Light
Community Bank

Ridge top Renovation & Addition

This home, built in the early 1980s, is perched on a boulder strewn ridge at an elevation of 8,200 feet in the foothills of the Sangre de Christo Mountains, outside of Santa Fe. The land is an evergreen forest made up mainly of Ponderosa Pine trees.

The house required significant upgrades to meet code, particularly as it relates to fire resistance. The owner also desired to improve in the interior layout by adding a new kitchen, library, powder room and support spaces. Much of the support space, such as the laundry room, storage and mechanical room were relocated to a new lower level, which was carved out of sold rock.

The house originally floated above the landscape on concrete and wooden piers. The revised design added a moss rock stone plinth all around the base perimeter of the home so as to anchor the structure to the land, which is more in keeping with traditional stone and wood cabins built in the region.

Every surface of the exterior and interior were replaced or restored, including wood beams, plaster walls, reclaimed wood flooring, stone countertops, cabinetry, lighting, doors, windows, fire resistant siding, metal roof and decking. All electrical and plumbing aspects of the house were replaced.

The primary view, as seen from the living room, was originally somewhat obscured. It now looks out to an elevated, distant panorama to the southwest through generous glazing that flanks a new stone clad indoor/outdoor fireplace, which serves as the heart of the house. The new spaces accentuate the existing cathedral ceilings to bring in more light and add to the feeling of spaciousness.

The home opens up to the light and those amazing views, as it now sits more comfortably within what is a very dramatic setting.

Date

November 30, 2017