Archaeo Architects focuses on very few projects for which we provide personalized superior services to residential and commercial clients.

Galisteo
Burnside
Greene
Arcure
Van Drimmelen/Gore
Hoover
Lehman
Buchan
Dejah
Miller/Anderson
Ettinger/McLaughlin
Casa Sagrada
Seade
Tandem
Wetzel/Cameron
Dunn
Cerro Gordo
Chapel of Light
Community Bank

[vc_row][vc_column width="1/3"][vc_column_text]The challenge was designing a home on a steep, very rocky, mountainous site that had been scarified by the previous owner. Our task was to create a home that would be one with the landscape, all the while overcoming the disturbed terrain that was intended for an entirely different design. The solution was to place the home over the modified land in such a way that the primary rooms are elevated and oriented toward the dramatic western panorama, overlooking the...

[vc_row][vc_column width="1/3"][vc_column_text]We were commissioned to design this home for another breathtaking property in the red rock area of southwest Utah. As with the first house we designed for this region, these clients requested a design founded on the Spanish Pueblo Revival vernacular – replete with divided light windows and doors, wood columns and vigas, and distinct battered wall massings anchored within the landscape. Given the location of this particular site, our clients very much desired capturing the stunning views of the...

[vc_row css=".vc_custom_1456998711092{padding-top: 20px !important;}"][vc_column width="1/3"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]This home, built in the early 1980s, is perched on a boulder strewn ridge at an elevation of 8,200 feet in the foothills of the Sangre de Christo Mountains, outside of Santa Fe. The land is an evergreen forest made up mainly of Ponderosa Pine trees. The house required significant upgrades to meet code, particularly as it relates to fire resistance. The owner also desired to improve in the interior layout by adding a new kitchen,...

[vc_row anchor="projectcover" css=".vc_custom_1488614199683{padding-top: 20px !important;}"][vc_column width="1/3"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]In this design for a home in southwest Utah we chose to look back to the historical origins of Spanish Pueblo Revival vernacular and decided to create a compound, which is found in older homes throughout Mexico, Spain and the Middle East. Even though the home is essentially one building, we broke up the massing to give the appearance of several structures organized around a central courtyard. Hence, the primary rooms all have distinct...

[vc_row css=".vc_custom_1503920468134{padding-top: 20px !important;}"][vc_column width="2/3"][vc_row_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_column_text css=".vc_custom_1503681620037{padding-right: 20px !important;}" el_class="project_main_cont"]The owner’s desire was for a home blending Asian design characteristics with Southwestern architecture, developed within a small building envelope with significant building height limitations as dictated by local zoning. Even though the size of the property was 20 acres, the steep, tree covered terrain made for challenging site conditions, as the owner wished to preserve as many trees as possible while also capturing key views. [/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]For the solution we...

[vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1456998711092{padding-top: 20px !important;}"][vc_column width="1/3"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]Our task with this addition and renovation was to create a cohesive whole to a property set amongst traditional old adobe homes with clarity of circulation for a home with disparate elements built over a long period of time. We placed the new family room next to an existing office and linked these two spaces to the main house via the new entry that is perceived as an outdoor room (gesturing to the memory that the...

[vc_row css=".vc_custom_1456998711092{padding-top: 20px !important;}"][vc_column width="1/3"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]The underlying design intent for this home was to strongly reference the traditional Northern New Mexican style but to layer onto it a lean, modernist aesthetic. The exterior massing comfortably sits within the broad open landscape west of Santa Fe. The pitched metal roof and stucco exterior is very much in keeping with the historic vernacular. However, upon entering the enclosed courtyard a contemporary steel and glass portal is revealed, which sets up the design...

[vc_row css=".vc_custom_1456998711092{padding-top: 20px !important;}"][vc_column width="1/3"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]For this renovation,  the desire of the new owners was to update the contemporary character of the home by seamlessly layering new elements onto what was a relatively neutral palette. An elliptical room was inserted into a large gallery space to serve as a children's playroom. An outdoor eating area was enclosed and merged with an updated kitchen. Brick floors were replaced with lightly bleached oak flooring.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][vc_column_text]All-white walls were transformed into abstract minimalist planes...

[vc_row css=".vc_custom_1503920119013{padding-top: 20px !important;}"][vc_column width="2/3"][vc_row_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]The clients wanted a “solid, old-world feel”, like an old Mexican hacienda, small yet energy-efficient. They wanted a house that was warm and comfortable, with monastic simplicity; the sense of a house as a haven, a retreat. The project’s design origins come from a combination of the traditional Mexican hacienda and the regional Northern New Mexican style.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]Room proportions, sizes and volume were determined by assessing traditional homes of this character. This was combined...

[vc_row css=".vc_custom_1456998711092{padding-top: 20px !important;}"][vc_column width="1/3"][vc_column_text el_class="project_main_cont"]STONE, WATER, LIGHT An arced stone wall begins at an existing boulder on the site, curves along the hillside and flows into and through the house, terminating at the source of a stream. The house is grounded to the site. The stream flows along a circulation path past the entry to the outside. Interior and exterior are intertwined.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][vc_column_text]A long narrow skylight casts a slice of light across a wall of art down to a narrow band...